Форум "Месамбрия" в Артиум център, град Несебър

Форум

Резултатите от едногодишната работа на екипа по проект „Месамбрия - дигитално представяне на недвижимото културно наследство на Старинен град Несебър“ бяха представени в град Несебър, Артиум център, на 24 ноември 2023 г. Проектът е на Център за реставрация на художествени ценности – София в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и община Несебър и е финансиран по Национален фонд „Култура“ (договор с № ORG-2022-54 29/11/2022 г.). Дейностите са насочени към повишаване на качеството на представяне на Несебър в публичното пространство чрез възможностите на съвременните технологии.
Основните цели и задачи на проекта, както и постигнатите резултати при неговата реализация, бяха представени от ръководителя на проекта Аглика Икономова, от арх. Милена Крачанова и Ани Истаткова - изследовател в Исторически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дигиталната платформа „Месамбрия - недвижимото културно наследство на Старинен град Несебър“ акцентира върху представянето на недвижимото културно наследство на града, което е разделено в 4 категории - археологическите обекти, средновековните църкви, възрожденските къщи и други недвижими културни ценности.
Наследството на града е представено чрез архивни и съвременни снимки и проучвания. Това е първото направление, застъпено в проекта. Второто направление е насочено към работата с младежките публики, като най-активен ползвател на дигитализирана информация. Неговата цел е установяване на степента на познаване на културното наследство. За осъществяването на тази дейност са проведени анкети с учениците, целящи да установят степента на познаване и възприемане на културните ценности. Резултатите от проучването са водещи при изградените по проекта образователни програми и направените аналитични изводи са изходна точка за бъдещи отворени инициативи.
Срещата имаше за задача да инициира дискусия между образователните, културните и административните среди, представлявани от присъстващите на събитието ученици и учители от СУ „Любен Каравелов", служители в община Несебър и деятели на академичната общност на Софийски университет. Дискусията беше модерирана от проф. д.н. Иван Кабаков от Университетския център за професионално развитие в областта на културното наследство към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (партньор по проекта).